Hoppa till innehåll

Pressmeddelande

Sökes: Smarta kroglösningar för utmanande tider 

Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn i Circular Gastronomy Challenge vill ha in nomineringar senast den 10 oktober. Pristagarna får behovsanpassat stöd under 2026 för att utveckla sina idéer, och hjälper till att snabba på utvecklingen mot ett sundare matsystem. 

Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler att ställa om till en cirkulär ekonomi.

– Idag behövs inspiratörer mer än någonsin för att visa att det går att äta både hälsosamt, klimatsmart, resurssnålt och fantastiskt gott. Sådant här kan kockar, bagare, bartendrar och andra i restaurangbranschen. Vi vill stärka deras roll som förändringsagenter genom att stötta deras bästa idéer, säger Per Styregård, juryns ordförande och medgrundare av Circular Gastronomy. 

Alla som arbetar inom eller för restaurang, bar, bageri och café är välkomna att söka med idéer. För att komma i fråga för att få hjälp att förverkliga idén ska den:

… bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt
… kunna växa i storlek.
… kunna bli lönsam.
… ha potential att spridas och på så sätt positivt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vad eller vem som helst. Idéer och förslag skickas till challenge@circulargastronomy.se. I december utser juryn de vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under 2026. Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 26 januari 2026. 

Juryn består av hållbarhetsexperter och kockar:
Per Styregård – juryns ordförande och medgrundare till Circular Gastronomy 
Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
Johan Gottberg – konsult Preopening, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt
Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
Marie Wallin Matséus – platschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem.
Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla.se 
Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL
Erica-Dawn Egan – hållbarhetsstrateg på KTH Sustainability Office 

Juryn har även tillgång till stöd av rådgivare i en advisory board med experter inom cirkulär ekonomi, hållbarhet och affärsutveckling. Advisory Board uppdateras löpande med kompetens inom olika områden.

För mer information, kontakta: https://circulargastronomy.se/

Per Styregård, juryns ordförande, per@circulargastronomy.se, +46 70 777 66 78
Ami Hovstadius, vd, ami@circulargastronomy.se  +46 70 999 45 00

Illustration: Circulargastronomy.se/Cecilia Kusoffsky

Circular Gastronomy Challenge är ett framtidsinriktat innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Idéerna följs upp och sprids i syfte att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi och sundare matsystem. Innovationsprogrammet drivs av Circular Gastronomy i samarbete med VasakronanMartin & ServeraHÄLLDETuristrådet VästsverigeGöteborg & CoMalmö StadMalmö Food Council , Torsta i Jämtland Härjedalen samt experter från näringsliv, akademi och organisationer som Accenture, AxfoundationGeneration WasteGood Food CapitalIVL Svenska MiljöinstitutetKrinovaKTH Food Restaurangakademien och RISE.