Hoppa till innehåll

Nyhet

Agrobiodiversity Index tilldelas världens största miljöpris

In i det sista var det oklart vilket av de tio finala initiativen som skulle tilldelas den fjärde upplagan av Food Planet Prize. Efter en sista överläggning på Ett Hem i Stockholm deklarerade till sist stiftelsens generaldirektör Magnus Nilsson att priset, på 2 miljoner US dollar, går till Agrobiodiversity Index.

Food Planet Prize som delas ut sedan 2020 har som syfte att minska miljöpåverkan från dagens matsystem. Vem som helst kan nominera vem som helst, och i år fick stiftelsen in förslag på över tusen initiativ. Av dessa valde juryn (som tillsammans täcker hela spektrat från de som odlar och producerar mat, till ledande forskare, entreprenörer och beslutsfattare inom miljöområdet) till sist tio finalister som alla fick genomgå en vetenskaplig och praktisk utvärdering samt en noggrann bakgrundskoll. Överläggningarna pågick tills bara minuter återstod innan prisutdelningen på Ett Hem i Stockholm skulle gå av stapeln den 9 juni.

Till vinnare korades initiativet så Agrobiodiversity Index, vars vision är att de med hjälp av vetenskap och fakta ska ta fram ett mätbart index som kan användas av såväl lantbrukare som företag och beslutsfattare för att påskynda omställningen till hållbara och hälsosamma matsystem. Prissumman uppgick till 2 miljoner US dollar.

– Klimatkrisen är redan mycket väl känd, till skillnad från krisen för biologisk mångfald. Det här gör det möjligt för oss att sätta krisen i den biologiska mångfalden inom lantbruk på kartan, säger Arwen Bailey från Agrobiodiversity Index. 

– För oss innebär vinsten av Food Planet Prize 2023 att vi kan ta vårt arbete till nästa nivå. Förändring är en process, och det här gör det möjligt för oss att se till att den leder till både förändrat regelverk och konkret handling, säger Sarah Jones från Agrobiodiversity Index.

Food Planet Prize delas ut av Curt Bergfors Foundation, en stiftelse vars verksamhet finansieras utifrån kapital som donerats av dess grundare Curt Bergfors.

Text: Sanna Lindberg Foto: Erik Olsson

foodplanetprize.org