Hoppa till innehåll

Circular Gastronomy Challenge

Nominera idéer till Circular Gastronomy Challenge 2023

Har du en idé som kan göra restauranger, barer, bagerier och caféer mer cirkulära? Önskar du att utvecklingen mot ett sundare matsystem skulle gå snabbare? Nu har du chans att göra skillnad – såväl för din egen verksamhets skull, som för planetens.

Genom Circular Gastronomy Challenge korar vi varje år ett antal hållbara idéer och hjälper deras upphovspersoner att förverkliga dem. Stödet ges av organisationer och enskilda som arbetar inom gastronomi, cirkulär ekonomi och/eller affärsutveckling, allt utifrån vilka som lämpar sig bäst för just din idé. Det kan alltså bestå av nya kontakter, konkret rådgivning av experter, praktisk handledning via coachning och/eller hjälp med kommunikation och spridning av konceptet. Stödet får du ta del av under ett års tid.  

Bland de idéer som tidigare stöttats handlar en om hur alla korkar som varje dag dras ur vinflaskorna på krogen kan återvinnas (Agneta Green, Oaxen krog, 2020), en om hur man räddar tonvis med mat från att slängas genom att laga frysta färdigrätter av den (Sopköket, 2021) och en om hur man var som helst på jorden kan producera friskt, lokalt vatten (Wayout, 2022).

Circular Gastronomy välkomnar nya idéer såväl som redan pågående projekt. Har du inget eget näringsställe får du gärna lämna tips på andra lämpliga kandidater. Alla som arbetar i restaurang-, bar-, bageri- och cafébranschen i Sverige är välkomna att nominera – sig själva eller andra, men för att komma i fråga för att få stödet ska idén…

… bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt.
… kunna växa i storlek.
… kunna bli lönsam.
… göra konkret, mätbar, nytta.
… ha potential att spridas och på så sätt positivt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

Att nominera någon är enkelt. Skicka ett mejl med idén till challenge@circulargastronomy.se så ringer vi upp. Eller skriv ner dina tankar för hand, ta en bild – eller spela in en film på mobilen där du berättar om idén – och mejla oss.

Ta gärna hjälp av följande frågor när du beskriver din idé:
• Vad kallar du din idé?
• Vad handlar den om?
• Vem riktar den sig till?
• Varför behövs idén?
• Hur ser visionen och målbilden ut?
• Vad är hållbart med idén?
• Har idén potential att spridas och involvera andra i restaurangbranschen eller matsystemet?
• Är resultaten mätbara?
• Vilkas medverkan behövs och vad krävs för att idén ska förverkligas?
• När skulle idén kunna vara förverkligad?
• På vilket sätt blir branschen mer hållbar och cirkulär om idén förverkligas fullt ut?

Mejla oss så snart som möjligt, men senast 10 oktober 2023. Juryn utvärderar alla idéer och presenterar de nominerade i november.

Varmt välkommen med din idé!

NOMINERA HÄR