Hoppa till innehåll

Nyhet

Äta kattmat?!

Har du ätit simpa någon gång? Eller smörbult? Om inte har du chansen den 1 september på Berwaldhallen i Stockholm där ett samtal på temat bortglömda fiskar arrangeras. 

Vill du veta mer om och provsmaka på några av Östersjöns mindre namnkunniga fiskar? Då är det uppdukat den 1 september i Berwaldhallen där du dessutom får ta del av ett samtal om framtiden för allt och alla som håller till i och kring Östersjön.

Det är den ideella föreningen Kålrotsakademien som vill sätta ljuset på kustgastronomins hjältar och antihjältar. De gör det inom ramen för Östersjöfestivalen som börjar idag, den 24 augusti, pågår till 2 september och som med tanke på adressen, också bjuder på en hel del musik. Allt för en mer hållbar Östersjöregion.

För att Östersjön mår dåligt står klart. Att hitta lokal sjömat längs dess kuster är inte det lättaste, många fiskar för en tynande tillvaro. Å andra sidan hittas i Östersjön många arter som vissa förr brukade kalla kattmat, men som är fullvärdiga, goda matfiskar även för oss människor. Prova själv!

Om framtiden för Östersjön, dess fiskar och de fiskare som arbetar i regionen samtalar Viktor Vesterberg som forskar på lokalt fiske, är ledamot i Kålrotsakademien och projektledare för ”Bortglömda fiskar”, yrkesfiskarna Manjula Gulliksen och Stefan Nordin från Höga kusten och Rolf Nilsson som håller till i Roslagen och har många år i krogkök bakom sig, samt kocken Stefan Eriksson från restaurang Brutalisten i Stockholm. Det är också Stefan som står för smakproven på de udda fiskarterna. 

Läs mer om ”Bortglömda fiskar” och många andra programpunkter med hållbarhetsperspektiv HÄR.

Text: Ebba Svennung