Hoppa till innehåll

Nyhet

Nya vyer för Daniel Berlin

Det är få kockar förunnat att få bygga sitt drömprojekt – bokstavligen. När Daniel Berlin gör just det är hållbarhet redan från start en självklar och integrerad del av verksamheten. 

Vyn mellan Brantevik och Skillinge hörs slammer från bygget av det hotell och den restaurang som öppnar under hösten. När det tystnar för dagen slås dörrarna upp till den redan färdigställda mat- och vinbaren som smygöppnade i slutet av sommaren och utan någon marknadsföring redan blivit välbesökt, inte minst av grannarna. 

– Jag är oerhört glad för de lokala gästerna, vi vill gärna se oss som en kvarterskrog, säger Daniel Berlin. Vi är också omgivna av fantastiska producenter och hantverkare här på Österlen. Kanske behöver vi inte odla och baka allt själva, om det finns andra som gör det nästgårds.

Men möjligheter finns det gott om. Till Vyn hör nämligen 7,5 hektar mark som idag arrenderas ut. På sikt kanske mer tas i anspråk för eget bruk. En del av marken sträcker sig hela vägen ner till havet – Vyn har fått sitt namn just av den slående utsikten mot Östersjön och Bornholm.

I begreppet hållbarhet gör Daniel Berlin en poäng av att inkludera personalens arbetsvillkor. 

 – Här handlar det i första hand om att skapa en bra arbetsplats. Många som jobbar här har familj och barn, vilket spelar in. Vi vill ha en gastronomisk höjd, vi ska leverera på topp, men vi ska göra det på ett hållbart sätt. Till exempel kommer restaurangen, när den öppnar, vara öppen onsdag till fredag samt lördag lunch, säger Daniel Berlin.

Matbaren som för närvarande är öppen onsdag–fredag kl 16–21, får utökade öppettider i november. Det före detta boningshuset kommer också att tjänstgöra som frukostmatsal för hotellgästerna. Det är i första hand matsalsgästerna som erbjuds att boka rum på hotellet, men också de som bara vill bo är välkomna. 

– De här olika delarna av verksamheten möjliggör ett helt annat sätt att arbeta. På vinbaren kommer menyn att skifta från dag till dag, där kan vi skapa rätter av det som inte går åt i restaurangen, kanske bara ett fåtal portioner. Vi kommer att använda hela djuret, hela fisken och så vidare, avslutar Daniel Berlin.

Vyn öppnar för bordsbokningar på fredag, den 1 september, klockan 08.00.

Text och foto: Linn Glimne