Hoppa till innehåll

Nyhet

Johan Tyrén är Årets Ekokock 2023 

För sitt sätt att hantera en länge förbisedd råvara vann Johan Tyrén från Borås den tionde upplagan av Årets Ekokock.

Den 7 september, under Umeå Smakfestivals första dag, avgjordes Årets Ekokock när de fyra finalisterna tävlade live inför publik. Årets upplaga arrangerades av föreningen Ekokockar i samarbete med Umeå Smakfestival, KRAV och Ekomatcentrum.

– Årets Ekokock är den enda tävlingen som synliggör och arbetar tydligt med hållbarhet och lyfter ekologiska råvaror. Genom tävlingen finns möjlighet för utbyte mellan ekokockar och ett sätt att lyfta det fina arbete som redan görs, säger Erik Måneld, tävlingsledare Årets Ekokock.

De övriga finalisterna var Lotta Karlsson, frilans Vörtpannan, Mikaela Håkansson, Färna Herrgård, och Niclas Jansson, Rånäs Slott. Den hemliga råvarukorgen med tävlingens ingredienser offentliggjordes för kockarna under en rundtur med Ekobussen dagen innan finalen, den 6 september, och huvudråvaran var getkött från Geteriet i Sörmjöle.

Juryn med ordförande Ulrika Brydling i spetsen korade till sist Johan Tyrén från KRAV-certifierade cateringverksamheten Gastronomi Elva i Borås till vinnare, med motiveringen: ”Med enastående skicklighet och genuin respekt för den nygamla råvaran getkött har en rätt skapats som kännetecknas av enkelhet och samtidigt imponerande smakkomplexitet. Detta exemplifieras med mästerligt mathantverk och resulterar i en rätt där smakerna samspelar i perfekt harmoni och ger en oöverträffad kulinarisk upplevelse.”

Text: Linn Glimne, foto: Årets Ekokock