Hoppa till innehåll

Artikel

Boktips för omtänkare

Böcker och nya tag hör hösten till. Matnyttigheter fås på köpet.

Årets kock och behängd med Gastronomiska akademiens guldmedalj; 2022 var inget dåligt år för Jessie Sommarström. Nu följer hon upp framgångarna med en bok. Fågel, fisk eller baljväxtlasagne : konsten att göra rätt val och bli en stjärna i köket kommer i oktober, men går att förboka hos nätbokhandlarna redan idag. Boken vänder sig till hela familjen, som hon varsamt puffar mot ett smartare tänk när det kommer till sånt som råvaruval och rester. (Opal).

En annan titel att se fram emot är Sébastien Boudets Mjöl : Recept och inspiration för spannmålsrevolution. Titeln talar lite för sig själv för här handlar det förutom recept också om en stark önskan om att lyfta våra gamla svenska ekologiska kulturspannmål. Förutom att de har en benägenhet att trivas extra bra på just våra breddgrader, berikar de också vår svenska brödkultur både struktur- och smakmässigt. Mjöl kommer ut i oktober. (Mondial).

En liknande målbild har Louise Johansson som 2022 blev tv-kändis genom vinsten i Kockarnas kamp. Louise har delat in sin nya vardagskokbok efter åtta råvaror som är snälla mot vår gemensamma framtid, som hon själv uttrycker saken. Flera av dem är i säsong just nu. Musslor & morötter : vardagsrecept på hållbara råvaror. (Natur & Kultur).

Gammal i gamet när det kommer till cirkulärt tänk är Paul Svensson som 2019 tillsammans med Christofer Ekman kom ut med Rädda maten : manual för minskat matsvinn där de beskriver hur de gick tillväga när de skapade Retaste, en hel restaurangidé byggd på matvaror som annars skulle slängts. I boken finns recept på hur de byggde själva rätterna också, samt tips på vad man kan göra med sånt som blivit över hemma. (Bonnier Fakta).

Tillsammans med Zeina Mourtada hjälpte samme Svensson 2021 Naturskyddsföreningen att i sin årsbok sätta ljuset på maten. Allt från kålrabbi ”steak frites” med hybridbearnaise, till blomkålskebab och baklavabullar hittas bland recepten som skapats med de finaste råvaror – om planeten själv får välja. Följt av förklaringar till varför. Middagskompassen : Naturskyddsföreningens hållbara och klimatsmarta kokbok kom i år också ut i en häftad upplaga. (Bonnier Fakta)

Du som spenderar tid i svampskogen, ta med dig Niki Sjölunds och Lena Flatens Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen. Boken som kom 2017 har ett praktiskt utflyktståligt omslag och handlar just om svamp, men också om annat som växer på fjäll, ängar och i skog. Och förstås vad du kan göra av alltsammans. Just nu är receptet på rönnbärskapris särskilt lockande. (Natur & Kultur).

Utan recept men full av frågor, flera svar och ännu fler kloka reflektioner är Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgrens Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan. I boken som kom i våras försöker de sig på att reda ut vad naturen egentligen är – och vad eller vem den är till för. Hur kan vi återskapa en hållbar relation mellan oss människor och allt det andra som lever? Flodhästar och jätteträd, fiskgjusar, jästsvampar och troll är bara några av dem som myllrar mellan pärmarna. Och så människor förstås. (Ordfront).

Ravenous som betyder ”utsvulten”, ”glupsk” eller ”rovgirig” – är också titeln på Henry Dimblebys senaste bok. Den handlar om dagens matsystem som varit lika innovativt och framgångsrikt, som destruktivt. Vad krävs för att vända dess negativa påverkan på klimatet och på våra kroppar? Här listas konkreta förslag riktade till regeringar och finansfolk, men även till oss andra. Henry Dimbleby är medgrundare till brittiska snabbmatskedjan Leon och organisationen Sustainable Restaurant Association. På uppdrag av brittiska regeringen har han också författat den nationella matstrategin. (Profile Books Ltd, ännu endast på engelska).

Text: Redaktionen