Hoppa till innehåll

Nyhet

Röda Huset korad till världens mest hållbara bar

Prisceremonin för årets World’s 50 Best Bars ägde rum i Singapore igår, den 17 oktober. Där stod det klart att Hampus Thunholms Röda Huset tagit sig in på plats 31 på den prestigefyllda listan. Och inte nog med det, Röda Huset vann dessutom Ketel One Sustainable Bar Award.

– Man hoppades förstås att det fanns god anledning att åka ända hit, säger en glad Hampus Thunholm.

I fjol – mindre än ett år efter öppning – hamnade stockholmsbaren Röda Huset på plats 78 på listan över World’s 50 Best Bars, och nu klättrar de alltså hela vägen till nummer 31. I samband med årets prisutdelning i Singapore hade Röda Huset även skickat in en ansökan till Sustainable Bar Award. Och med all rätt – för den kategorin vann man!

När jag några dagar innan dess ringer upp Hampus Thunholm har Röda Huset precis tagit emot en leverans på totalt en kubikmeter äppelmust gjord på gröna äpplen från Kattviks fruktodling på Bjärehalvön. Musten används för att skapa syra i drinkarna.

– Äpplena är vår citrus. Vi jobbar utan citrus av en enkel anledning: det växer inte i Skandinavien, och på Röda Huset använder vi bara skandinaviska råvaror, med undantag för spriten, berättar Hampus Thunholm. 

– Musten får också fantastisk karaktär som man kan nyttja beroende på äppelsort och när frukten är plockad. Tidigt plockade Ingrid Marie smakar helt annorlunda än sena. Och somlig must kan få en fin naturlig ton av kardemumma. Nu fördjupar vi oss verkligen i äpplet som råvara.

Att själva plocka, konservera och fermentera är en självklar del av barens hållbarhetsarbete, samtidigt som man också samarbetar med odlare. Utvecklingsarbetet fortgår även på andra plan. Kanske hade regnvattnet, som filtreras av växtlighet på Röda Husets tak, kunnat gå direkt till ismaskinen? Än så länge tillvaratas vattnet på ett annat sätt – i toaletterna, som nu spolas miljövänligt.

För den som är nyfiken på en hållbar drink går det bra att beställa vilken som helst av de 17 som varje dag finns på Röda Husets lista. Hampus tipsar gärna om Morot, ”en skandinavisk gin and juice” som görs på morötter från Lilla Labäck och akvavit, bland annat. Morötterna skalas inte utan skrubbas endast noga – ”det är så nära en zero waste-drink man kan komma”. 

Hampus Thunholm har en diger meritlista, som inkluderar jobb på Fäviken Magasinet i Jämtland och Lucy’s Flower Shop och Shibumi i Stockholm, men frågan är om inte vinsten i Ketel One Sustainable Bar Award 2023 kanske ändå slår allra högst. 

Röda Huset håller öppet sju dagar i veckan och ligger där Stockholms samtliga tunnelbanelinjer möts, så gästmixen är det inget fel på. Framöver lär ännu fler hitta dit. 

Text: Linn Glimne Foto: Stureplansgruppen