Hoppa till innehåll

Nyhet

Göteborg är världens mest hållbara stad

Ända sedan organisationen Global Destination Sustainability Movement startade sitt hållbarhetsindex 2016 har Göteborg legat i topp.

Ur ett hållbarhetsperspektiv sticker Göteborg ut, inte bara i Sverige utan också i världen. Årligen deltar ett hundratal städer i Global Destination Sustainability Award där städers hållbarhet mäts ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbarhetsperspektiv. För att komma högt i rankingen krävs att hela staden arbetar med frågorna.

Årets vinnare korades på turismkongressen City DNA i Valencia tidigare i oktober. Göteborg toppade återigen listan, följt av Oslo och Köpenhamn.

– Det är fantastiskt att komma på första plats för sjunde gången i rad och ett fint erkännande för det långsiktiga arbete vi gör tillsammans. Inte minst för det engagemang som finns bland många på Göteborgs restaurangscen, där såväl förebilder som pionjärer, utforskar och driver hållbarhetsfrågor. Mat och dryck är en så viktig del av upplevelsen för staden, det här är ett område jag hoppas vi kan jobba ännu mer med. Bland annat tillsammans med Circular Gastronomy Challenge, ett samarbete som känns helt rätt för oss, säger Katarina Thorstensson, hållbarhetschef för Göteborg & Co som är det officiella destinationsbolaget för Göteborgs Stad och storstadsregionen.

– Vi är oerhört stolta. Detta är återigen ett fantastiskt och viktigt erkännande av Göteborgs långsiktiga hållbarhetsarbete, för oss som destination, och till alla bidragande intressenter. GDS-indexet har varit en kraftfull hävstång i utvecklingen av vår destination, och det är fantastiskt att se att allt fler destinationer deltar i detta avgörande arbete, tillägger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

Text: Sanna Lindberg