Hoppa till innehåll

Nyhet

Jämtland all in

Från charkuterifabrik till att också öppna lanthandel och café. I jämtländska Undersåker strävar man efter att ge människor möjligheten att handla hundra procent lokalproducerat. 

I Undersåker ligger charkuterifabriken som bär byns namn och som fyller tio år i år. Det firas med planer på expansion i form av en 300 kvadratmeter stor lanthandel med tillhörande servering. Allt på samma adress. 

– Förhoppningen är att öppna till julen 2024, säger Karin Hillström, projektledare för lanthandeln.

Vägg i vägg med charkuterifabriken ligger bageriet Krus. Tillsammans kommer charkuteriet, lanthandeln och bageriet kunna erbjuda ett utbud som i princip är hundra procent jämtländskt.

– Vi ser också fram emot att ha ett bredare sortiment. I lanthandeln ska man kunna handla allt man behöver till sin måltid på en och samma gång. Vi vill dessutom kunna erbjuda färdiga rätter som man kan lägga sista handen vid hemma, säger Karin Hillström.

I den nya byggnaden blir det även caféverksamhet, som i sig blir ett skyltfönster för produkterna från charkuteriet, som redan nu har stora fönster in mot produktionen. Driftschef blir fortsatt Ezekiel Ball, som likt Karin Hillström tidigare arbetade på Fäviken Magasinet.

– Det har varit tuffa år för branschen, men lyckligtvis inte för oss. Vi upplever våra kunder som medvetna och att de eftersöker just det vi erbjuder: lokalt producerat kött, framställt på djur som levt ett bra liv. Med lanthandeln får vi också ännu fler möjligheter att minska på svinn, till exempel genom att laga mat på det. Vi satsar framåt för att behålla lönsamheten, säger Karin Hillström.

Förutom samarbete med lokala uppfödare betar och bökar också Undersåkers egna djur på markerna runt Fäviken. De är få till antalet, i år runt tio kor, 15 grisar och 50 lamm. Hjortar finns också, och vilt som exempelvis älg och fjällripa. Undersåkers produkter går även att köpa på ett flertal ställen i Stockholm, dit leveranserna sker i Undersåkers egen regi. 

Något ekologiskt slakteri finns ännu inte i Jämtland. En framtida dröm hade varit att ha ett eget, mobilt, slakteri. 

– Lite kött, men kvalitativt – så äter jag själv, avslutar Karin Hillström.

Text: Linn Glimne