Hoppa till innehåll

Nyhet

Nominera idéer till Circular Gastronomy Challenge 2025

Har du en idé som kan göra restauranger, barer, bagerier och caféer mer cirkulära? Önskar du att utvecklingen mot ett sundare matsystem ska gå snabbare? Skicka in din idé till Circular Gastronomy Challenge nu – eller senast den 10 oktober. 

Circular Gastronomy och partners korar varje år ett antal cirkulära innovationer och hjälper deras upphovspersoner att förverkliga dem. Innovationsstödet förmedlas av experter och organisationer som arbetar inom gastronomi, cirkulär ekonomi, affärsutveckling eller kommunikation, allt utifrån vilka som lämpar sig bäst för just din idé. Det kan bestå av nya kontakter, konkret rådgivning av experter, praktisk handledning via coachning eller hjälp med kommunikation och spridning av konceptet.     

Juryn välkomnar nya idéer såväl som redan pågående initiativ. Vem som helst kan nominera vem eller vad som helst, men för att komma i fråga för att få hjälp med att förverkliga idén ska den vara relevant för restauranger, barer, bagerier eller caféer. Dessutom ska idén…
… bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt
… kunna växa i storlek.
… kunna bli lönsam.
… ha potential att spridas och på så sätt positivt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

Juryn uppmuntrar alla som nominerar att beskriva hur idén kan ge tydliga resultat och vara enkel att följa upp, eftersom detta underlättar både implementering och utvärdering av effekterna.

Att nominera en idé är enkelt. Du kan söka direkt via formuläret på hemsidan  eller skicka ett mejl med idén till challenge@circulargastronomy.se så ringer vi upp. Du kan också skriva ner dina tankar för hand, ta en bild – eller spela in en film på mobilen där du berättar om idén och mejla till oss.

Ta gärna hjälp av följande frågor när du beskriver din idé:
• Vad kallar du din idé?
• Vad handlar den om?
• Vem riktar den sig till?
• Varför behövs den?
• Hur ser visionen och målbilden ut?
• Har idén potential att spridas och involvera andra i restaurangbranschen eller matsystemet?
• Är resultaten mätbara?
• Vilkas medverkan behövs och vad krävs för att idén ska förverkligas?
• När skulle idén kunna vara förverkligad?
• På vilket sätt blir branschen mer hållbar och cirkulär om idén förverkligas fullt ut?

Skicka in din idé så snart som möjligt, eller senast den 10 oktober. Juryn utvärderar alla idéer under hösten och presenterar finalisterna i november. Vinnarna utses i december och presentas vid en prisceremoni den 26 januari 2026. Därefter får pristagarna tillgång till innovationsstöd för att förverkliga sina idéer. 

Nominera här https://circulargastronomy.se/program/nominera/  

Varmt välkommen med din idé!

Vill du läsa om tidigare vinnare i Circular Gastronomy Challenge? Läs mer HÄR.