Circular Gastronomy korar varje år ett antal kloka, cirkulära idéer och hjälper deras innovatörer att få dem förverkligade. Stödet ges av organisationer och experter som arbetar inom gastronomi, cirkulär ekonomi och/eller affärsutveckling, utifrån vilka som lämpar sig bäst för varje enskild idé. Det kan alltså bestå av nya kontakter, konkret rådgivning, praktisk handledning via coachning och/eller hjälp med kommunikation och spridning av konceptet. Stödet ges under ett års tid.
Bland de idéer som tidigare stöttats handlar en om hur alla korkar som varje dag dras ur vinflaskorna på krogen kan återvinnas (Oaxen krog, 2020), en om hur man räddar tonvis med mat från att slängas genom att laga frysta färdigrätter av den (Sopköket, 2021) och en om hur man var som helst på jorden kan producera friskt, lokalt vatten (Wayout, 2022). Också idén om hur man istället för att slänga killingkött kan äta upp det har fått stöd (Enöga, 2023), och nu väntar förra årets vinnande idéer på sin tur, däribland den om att göra läsk på kompostavfall (Törst Beverages 2024).
Så har du en idé som kan göra restauranger, barer, bagerier eller caféer mer cirkulära? Vi välkomnar nya idéer såväl som redan pågående projekt. Och har du inget eget näringsställe får du gärna tipsa om andra lämpliga kandidater. Nominera din idé till Circular Gastronomy Challenge!
Tidigare vinnare
-
Kompostläsk – Ludvig Brydolf, Törst Beverages
”För idén att skapa ett cirkulärt system för att tillverka drycker av matsvinn i en kedja som involverar dryckesproducent,… Läs mer
-
Marina kolonilotter – Maria Bodin, Cool Blue Future
”För idén att för fiskare, krögare och privatpersoner skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet – kolonilotter som både kan producera… Läs mer
-
Waste is only failure of imagination – Arash J Sabet, Malmö
”För idén om en affärsmodell som bygger på att i stor skala skapa ingredienser av tillvaratagna citrusskal – för… Läs mer