Innovationspriset Circular Gastronomy Challenge går i år till tre idéer som har mycket goda chanser att göra restaurangnäringen mer cirkulär – och bidra till att förändra matsystemet i stort. Idéskaparna bakom läsk gjord från matsvinn, citrusskal som förhöjande ingrediens, respektive småskaliga marina kolonilotter, mottog priset vid en ceremoni i Arena Skrapan i Stockholm under dagen. Alla får de nu möjlighet att med hjälp av innovationsstöd utveckla sina idéer under 2025.
Juryn presenterade idag 2024 års vinnare av innovationspriset Circular Gastronomy Challenge. Syftet med priset är att uppmärksamma och stötta idéer som kan snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi. Vem som helst i Sverige kan söka, och årets 36 nomineringar täcker in många olika restaurangnära områden.
Årets idéskapare har presenterat lösningar på flera aktuella utmaningar för restauranger, barer, caféer och bagerier. Många av idéerna handlar om att på ett cirkulärt sätt ta vara på sådant som annars skulle ha slängts, som utslitna textilier, fruktskal och överblivet bröd. Andra fokuserar på att i större utsträckning ta tillvara råvaror från havet och höja kunskapsnivån kring det blå skafferiet. Ytterligare en trend utgörs av idéer kring hur dryck kan produceras på ett mer resurssnålt och klimatvänligt vis.
– För att vinna och få del av innovationsstödet ska idén vara relevant för restaurangnäringen, kunna bidra till att resurser bättre tas tillvara, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta och ha potential att spridas och på så sätt påverka fler inom restaurang, och även andra delar av matsystemet, berättar Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.
– Vi är glada över att idag kunna utse tre idéer som alla har den potentialen. Det handlar om matsvinn som omvandlas till läsk i en cirkulär kedja, om citrusskal som förhöjande ingrediens i mat och bakverk, och om småskaliga kolonilotter i havet.
Idéerna och idéskaparna som mottar innovationspriset Circular Gastronomy Challenge 2024:
Kompostläsk – Ludvig Brydolf, Törst Beverages, Linda Rydén, eSmiley och Robbin Almén, GRAM Group
För idén att skapa ett cirkulärt system för att tillverka drycker av matsvinn i en kedja som involverar dryckesproducent, grossister, hotell och restaurang. Systemet går att skala upp, kan inspirera andra att skapa liknande modeller och ger också tillfälle för restauranger och hotell att på ett konkret sätt kommunicera sitt hållbarhetsarbete.
Waste is only failure of imagination – Arash Johnsson Sabet, Simply no waste
För idén om en affärsmodell som bygger på att i stor skala skapa ingredienser av tillvaratagna citrusskal – för användning på restauranger, bagerier, barer och glassmakerier. Det handlar om produkter som förstärker smak, förbättrar konsistens och förhöjer färg – växtbaserat, gluten- och äggfritt.
Marina kolonilotter – Maria Bodin, Cool Blue Future
För idén att för fiskare, krögare och privatpersoner skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet – kolonilotter som både kan producera hållbar sjömat, fungera som mötesplats för utbyte av kunskap och öka medvetenheten kring havsodling.
Priset delades ut vid en ceremoni i Arena Skrapan i Stockholm den 27 januari. Idéskaparna får skräddarsydda innovationsstöd med coachning av experter samt kontakter och kommunikation för att förverkliga sina idéer under 2025.
Juryn som utser vinnarna består av hållbarhetsexperter och kockar med fokus på cirkulär ekonomi:
• Per Styregård – juryns ordförande, skribent på DI Weekend och ICON magazine
• Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
• Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
• Johan Gottberg – grundare av Restauranglabbet, K-märkt samt konsult, Årets hållbara kock 2014
• Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
• Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation
• Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
• Erica-Dawn Egan – hållbarhetsstrateg på Kungliga Tekniska högskolan KTH och verkställande direktör för KTH FOOD Centre för hållbara och hälsosamma livsmedelssystem
• Elvira Molin – projektledare och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet
Innovationsprogrammet Circular Gastronomy Challenge drivs av Circular Gastronomy i samarbete med Vasakronan, Martin & Servera, Göteborg & Co och Västsverige samt representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, IVL Svenska Miljöinstitutet, Krinova Incubator & Science Park, KTH Food, Restaurangakademien och RISE Research Institutes of Sweden.
För mer information, kontakta:
Per Styregård, juryns ordförande Circular Gastronomy per@circulargastronomy.se, +46 70 777 66 78
Ami Hovstadius, vd och projektledare Circular Gastronomy ami@circulargatronomy.se, +46 70 999 45 00
Foto: Erik Olsson
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0040-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0048-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0053-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0073-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0114-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0138-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0141-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0165-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0190-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0217-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0236-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0247-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0295-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0317-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0337-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0371-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0401-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0410-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0431-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0451-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0465-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0485-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0519-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0531-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0545-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0637-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0645-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0655-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0673-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0679-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0688-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0699-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0702-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0709-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0723-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0748-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0766-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0773-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0777-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0787-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0791-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0803-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0806-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0838-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0856-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0868-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0871-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0876-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0880-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0893-1-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0894-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0904-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0967-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0974-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A0982-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1004-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1025-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1046-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1053-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1068-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1084-1-1440x961.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1108-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/22A1134-961x1440.jpg)
![](https://circulargastronomy.se/wp-content/uploads/2025/01/vinnare-22A0609-1087x1440.jpg)